Arkeologer pinkar i 180 knyck

Vadan denna rubrik..
Jo en av kollegorna tyckte att det blåste väl hårt i dag och konstaterade att den ovan nämnda sysslan skulle ske med en jäkla fart.
Och stormade gjorde det fram till lunch. Det blåste så hårt att man fick se sej för när man sopade för det yrde sand i ögonen om man inte sopade åt rätt håll. I dag är det sista dagen och vi har långt kvar innan vi nått vårt mål med den här veckan. Den nyupptäckta eldstaden skulle grävas ut för att se hur stor den har varit och åt vilket håll öppningen låg åt.
Att gräva ut en hoprasad eldstad är mycket svårt. Det är ingen ordning på någon ting och det går inte att se något mönster. Josefina, jag och Ola pratade en hel del om hur man skulle göra utan att förstöra för mycket
Vi hade konstaterat att det fanns hålrum inuti som dom nedrasade stenarna hade åstadkommit och vi började så smått där.
Vi plockade försiktigt bort stenar varvet runt för att sakta närma oss kärnan
När vi plockat färdigt på utsidan började vi uppifrån
Nu gäller det att veta hur djupt vi ska plocka. Det finns sotiga och skörbrända stenar precis överallt i röset så det ger oss ingen vägledning
Tillslut enas vi om att plocka stenar tills vi hittar lite större stenar som är sotiga på ovansidan för det borde vara botten på eldstaden. Efter ca 40 cm når vi det lagret. I ena hörnet provar vi att gå lite djupare för att se om vår teori är riktig. Där finns fortfarande brända och sotiga stenar under, men vi tror ändå att vi är på rätt ställe. Nu gäller det att hitta en öppning på ugnen. Det är mycket svårare för det ligger sten överallt runt om. Tillsammans med Ola kommer vi ändå fram med teorin att öppningen måste ha varit västerut
Längst ner (norrut) i det västra schaktet hittades en fördjupning i jordlagret. Pia fick i uppdrag att följa den österut för att se vad det kunde vara. Innan dagen var slut hade vi följt den ända till det stora ugnsröset. Vi kan inte följa den längre för det är för mycket sten i vägen. En teori om denna fördjupning är att den kan ha med själva huset att göra.
Del av odlingsröset som vi sparade för att man ska kunna se hur det har sett ut. Vi har gissningsvis fraktat bort ett par kubik odlingssten innan vi överhuvudtaget fick någon jord att sålla
Så var det dax att avsluta. Pia och Josefina fick verkligen bråttom med avslutningen, för Ola och jag började köra tillbaka jorden. Sen återstod slitet med att ta upp alla grejorna till vägen. det är bra mycket jobbigare än när man bär ner allt, och man fattar inte varifrån alla pryttlar och pinaler kommer ifrån

Min sammanfattning av 2006 års utgrävningar i Råsjö
Målsättningen var att hitta byggnaden som har funnits här nere vid sjön.
Vi har en teori om hur den kan ha sett ut, men vi har inga självklara saker som pekar på att vi har rätt. Vi hittar inga riktigt bra hörnstenar och inga syllstenar. Har man byggt direkt på marken? Den nya eldstaden ställde till det ordentligt när det gällde planlösningen på byggnaden. Det kan faktiskt ha varit två byggnader här nere men vid olika tidpunkter, det verkar rimligt. Vi hittar inga tecken på att någon byggnad har brunnit så om det har varit två så är dom bortflyttade.
Den nya eldstaden har som vi ser det varit välvd i konstruktionen. Storleksmässigt har den haft ytan ca 40x70 cm. Höjden inuti har uppskattats till ca 40 cm. Den yttre storleken är omöjlig att säja pga all utrasad sten. Kan det vara en bastuugn?
Det har varit få övriga fynd. En knapp, några keramikskärvor, flinta och en ganska stor mängd brända och obrända ben spridda över området. Det mesta har hittats under stenpackningen.
Olas sammanställningar och rapporter brukar kunna lösa upp vissa knutar och frågetecken. Vi hoppas att han kan ge oss en bättre bild av läget när han ställer samman resultatet av både förra årets och detta års utgrävningar.

 

Här är gänget som gjorde slitjobbet. Ola och jag som har varit med ända från början. Pia och Josefina var två härliga tillskott med mycket humor och styrka (både i armarna och huvudet)
Tiina och Maria har också varit med och bidragit mycket i både det svettiga jobbet och dom givande disskusionerna.

Blir det någon mer utgrävning???
Det står skrivit i stjärnorna.

Ett är då säkert. Det finns hur mycket som helst att ta reda på. Den mystiska växtligheten i backen, Finn Johannes pörte, huset på gårdsplanen, var är ladugården, mm,mm
Och skulle vi, mot förmodan, blir klara här någon gång så är det bara att flytta till andra sidan sjön och börja med gården som flyttades dit. Det skulle vara intressant att veta vilka byggnader som flyttades dit 1716.
Åtminstone jag har många semesterveckor kvar i livet att ta ut....

Tack alla ni som varit med och gjort hemsidan möjlig. Ni har bjussat både på rubriker och text