Tisdag den 6 september

Två nya besökare, inga fladdermöss den här gången. Det är Tiina och Bosse från MIUN arkeologi utbildning.
Båda var med förra hösten, så dom vet vad det är frågan om
.....hårt arbete redan från start. Ola ägnar en stor del av dagen till att rita av röset. Inget lätt jobb med alla dessa stenar.
Vi andra frilägger röset mer och mer. Och röset växer i omfång, ju mer torv vi tar bort. Det är mycket större än vad vi tidigare trodde
På östra sidan (nertill på bilden) lyckas vi hitta en ände. Maria tar upp ett schakt utanför, men där är det helt sterilt. Inget kulturlager, bara torv. Söderut (till vänster på bilden) är det lite svårt att utöka så värst mycket mera för träden är i vägen
Men norrut och västerut går det. I nord öst (bakom Bosse) hittar vi  kanten också, men på nordvästra änden (till vänster om Ola) fortsätter röset en bra bit till ner mot sjön.
 Där hittar vi mycket mindre stenar som är skörbrända.
Vi blir inte riktigt kloka på röset. Att man eldat är väl ganska klart, men vad är resten. Odlingssten är förmodligen påförd men det kan inte bara vara det.

Och vilken typ av byggnad har det funnits här? Hur har den stått? Var det så att Tresk lyckades att pricka in första byggnaden på rätt plats, eller är det "bara" en torkbastu eller ria, som pollenprovet ger antydan om?
Eller är det båda delarna?

Funderingarna avlöser varandra, och på eftermiddagen tar vi till en riktig "brainstorm" och låter den ena iden avlösa den andra. Vi enas om att eldstads delen av röset har stått i husets östra del. Nåt annat rimligt lyckas vi inte få till just nu, beroende på hur det ser ut
Fynd hittar vi också, även om det inte är speciellt mycket.

En bit keramik,

Mängden bränd lera är väldigt liten. Har man inte tätat den här eldstaden? Totalt sett har vi nog inte hittat mer än 25-30 små bitar. Jämför man det med den stora mängden vi hittat i eldstäderna uppe på gårdsplanen så kan man lätt få uppfattningen att det här eldstaden bara varit kallmurad.
En bit flinta
På kvällen passar vi på att inta en gemensam middag. Gästis har stått för huvuddelen av inkvartering och all mat under våra utgrävningar.
Dagens efterrätt hade vi vissa funderingar på vad den bestod av, men som tur var hade vi två experter med oss som avgjorde vad den innehöll (arrakssås).