Måndagen den 5 september 2005

Så var det äääntligen dax igen,
om än bara för en vecka  på grund av elevbrist vid MIUN.
Ny keps från fanclubben har man fått också

Nya friska deltagare också.
Det här är Maria Lindeberg, som har börjat att jobba som arkeolog på Länsmuseet. Detta var hennes första dag på det nya jobbet. Det kan man lugnt kalla det för en riktig drömstart.
En ny tideräkning har vi börjat med också. det är numera slut på "academical mean time". Numera kör vi efter länsmuseets klocka, och vi var igång redan vid 10 tiden på förmiddagen. Och någon mjukstart var det inte frågan om. Eftersom vi ska tillbringa stordelen av den här veckan med att kartlägga röset nere vid sjön fick vi sätta igång att röja lite
Så igång med metalldetektorn för att söka av ett större område kring röset innan själva grävningen startar
En ny deltagare till upptäckte vi också vid den traditionsenliga rundvandringen, en fladdermus har tagit bo i info tavlan
Så satte vi igång med själva utgrävningen av röset.
Att det har varit en eldstad här är vi rörande överens om sedan tidigare, men vad har det varit egentligen. Treusks karta från 1600 talet visar att det kan ha legat ett bostadshus här nere. Men är det så?
Vi ha med både en smarrig lunch och lite fika på eftermiddagen
Fynd redan första dagen i år också. Spikar hittade vi med metalldetektorn
Anna, med vana ögon, hittar benbitar och naturligtvis bränd lera. Ola och jag hittade var sina tänder, förmodligen från älg. Vi började fundera på varför vi mest hittar tänder här nere? Varför hittar vi nästan inga andra ben?
Här är något annat att fundera över. Nedanför gården växer ett annorlunda gräs på en fläck. Vad är det för gräs och varför växer det just här, och varför växer det ingen annan stans inom området? Hoppas att någon som är duktig på grässorter kan besöka platsen och ge oss en förklaring.
Första dagen sken solen som vanligt över Råsjö (Ni som har sett nåt annat nån gång har bara sett soldis)