Bredbandsutbyggnad

EHNT Byanät

Under början av 2000 talet försökte vi på olika sätt att skaffa bredbandsanslutning till våra byar. Vi undersökte om vi kunde få bredband via adsl, radiolänk mm, men stångade oss hela tiden blodiga och stötte bara på stora problem. Hela tiden visste vi att ingen operatör i världen skulle fixa det här, det hängde på oss själva

 I samband med Ånge kommuns bredbandssatsning 2004-2005 såg vi en ljusning.
Problemet var bara att kommunen inte hade för avsikt att dra någon fiber genom våra byar.
Nu satte några starka krafter i gång att jobba stenhårt. Vi bildade EHNT Byanät ek förening. Intresseanmälan gick ut till alla fastigheter i Ensillre, Hermanboda, Näset och Tälje byar.
44 intressenter betalade gladeligen in sin medlemsavgift på 20000 kr, och med det i ryggen startade förhandlingarna med Ånge kommun om att bygga ett nät även hos oss. Och till slut lyssnade kommungubbarna/gummorna på vårt oavbrutna tjat om möjligheten och visionen om att vi verkligen skulle ha ett fibernät till våra byar. Sommaren 2006 byggdes nätet och fram på höstkanten kopplades det in. Och därmed har vi möjlighet till samma sprutt i nätet som mitt i självaste Fjollträsk.
Nu återstår bara ett litet problem och det är att lösa frågan om ev nya anslutningar till nätet. Kapaciteten finns för nästan dubbelt så många, problemet är igen, att kommunen inte riktigt talar samma språk som oss. Men vi jobbar på med förhandlingar och argumenterar och vi tror på modellen att "droppen urholkar stenen"
Tills vidare får dom som inte har fiber nöja sej med snigelbredband via mobilnätet.

Här nedan är några bilder från utbyggnaden...

 

Måndagen den 3 juli 2006

Bredbandet närmar sej med stormsteg........
Här pågår utrullning av 500 m slang som garanterat kommer att förändra värden på Nyänget

Så kommer Bertil Karlberg med plogen. En och annan sten i vägen är inget hinder
Demolering av gräsmattan får man ta
Lite underligt är att han som erbjudit folk att leta reda på deras kablar så att dom inte skulle bli avgrävda inte hade koll på sina egna.....
1 el kabel avgrävd blev facit på Nyänget.
Den här stenen ska vi behålla som ett minne
Är det fågelskådning, eller vad är det frågan om??
Så var slangen framme
Det är nära nu...
Nu väntar vi bara på fiberblåsning och lite annat smått och gott. Hur ska man klara av att vänta ända till september...

Till startsidan